گروهافزار به دامنهی گستردهای از نرمافزارها گفته میشود. در این بلاگ سعی کردهام تعاریف مختلف و البته نزدیک به هم را از منابع خوب و معتبر گردآوری نمایم.
شما با مطالعه این بلاگ میتوانید به تعریف نسبتاً کاملی از شمول سیستمهای گروهافزار به دست آورید.
پس از این بلاگ، در مقاله بعدی مواردی از انواع گروهافزارها، کاربردهای عینی و نحوه ارائهی آنها را توضیح خواهم داد.
تعریف اول
گروهافزار چیست؟
گروهافزاروظیفهی پشتیبانی از چندین کاربر که بر روی وظایف مرتبط در شبکههای محلی و از راه دور کار میکنند را دارد. گروهافزار که نرمافزار مبتنی بر همکاری نیز نامیده میشود یک مفهوم در حال ظهور بوده و چیزی بیش از نرمافزار چند کاربری است که امکان دسترسی به دادههای یکسان را میدهد. گروهافزار، مکانیزمی ارائه میدهد که از طریق آن کاربران میتوانند پروژههای در حال انجام را باهم پیگیری نموده و هماهنگ شوند. در حال حاضر Lotus Notes پدر گروهافزار در نظر گرفته میشود زیرا اولین بار Lotus Notes سیستم گروهافزار چند کاربره و محیط توسعه را متداول ساخت.
مؤلفهی اصلی گروهافزار ایمیل است زیرا برای آگاهی دادن به اعضای تیم، دستیابی به پاسخها و ارسال هشدار، مورد استفاده قرار میگیرد. پیامهای ایمیلی دربرگیرندهی لینکهای فعال به پایگاه دادهها، اینترانتها و اینترنت میباشند. در این میان پیامرسانی فوری (IM) نیز کاربرد گستردهای دارد.
گروهافزار جامع و فراگیر است
گروهافزار دربرگیرنده اسناد اشتراکی، مدیریت اسناد، مدیریت کار، تقویم، زمانبندی گروهی، تماس گروهی، بحثهای موضوعی، چت متنی، کنفرانس دادهای، کنفرانس صوتی و ویدئو کنفرانس میباشد. گردش کار نیز امکان پیام رسانی و ارسال اسناد را به کاربران مورد نظر داده و بخشی از سیستم گروهافزار محسوب میشود.
از ساده تا پیچیده
انفجار اینترنت/اینترانت به دلیل سهولت ایجاد و به اشتراکگذاری صفحات HTML تمرکزش بر گروهافزار است. اسناد نیز به طور گسترده در سراسر سازمان توزیع شدهاند، به همین دلیل مشکلات همزمانسازی و امنیتی پدیدار گشتند. به این ترتیب مدیریت اسناد، کنترل دسترسی و انتشار اطلاعات در سازمانها تبدیل به مسئله و دغدغه برای مدیران شدند. بنابراین آنچه به عنوان یک رویکرد ساده برای انتشار اطلاعات به صورت الکترونیکی بروز یافته بود کم کم به سیستم پیچیده سازمانی تبدیل شد.
گروهافزار و گردش کار
گروهافزار بر اطلاعات پردازش شدهای تمرکز دارد که امکان به اشتراکگذاری برای کاربران را فراهم میکند. گردش کار بر فرآیند تمرکز دارد و به عنوان یک محفظه اطلاعاتی عمل میکند. بنابراین گروهافزار، اطلاعات محور و گردش کار، فرآیند محور است.
بخش دوم
نرمافزار مبتنی بر همکاری (همکارانه)
نرمافزار مبتنی بر همکاری یا گروهافزار، نرمافزار کاربردی است که برای کمک به افراد جهت کار روی یک وظیفه مشترک جهت دستیابی به اهدافشان طراحی شده است. یکی از ابتدایی ترین تعاریف نرمافزار مشارکتی بدین صورت است: فرآیندهای گروهی خودخواسته به همراه نرمافزاری برای پشتیبانی آنها.
نرمافزار مبتنی بر همکاری بر اساس تعامل و سطح دسترسی می تواند به دو نوع تقسیم شود، نوع اول پلتفرمهای ویرایش و مشارکتی بلادرنگ هستند که به چند کاربر امکان مشارکت زنده، همزمان و ویرایش معکوسپذیر یک فایل یکسان (معمولاً یک سند) را میدهند. نوع دوم پلتفرمهای کنترل نسخه (کنترل منبع) که به کاربران به صورت مجزا امکان ویرایش موازی روی فایل را داده و در عین حال ویرایش ذخیرهشده توسط هر کاربر را به صورت فایلهای متعدد حفظ میکنند (زیرمجموعه فایل اصلی هستند). نرمافزار مبتنی بر همکاری یک مفهوم گسترده است که با کار مشترک و پشتیبانی شده توسط رایانه (CSCW: Computer-Supported Cooperative Work)، بسیار همپوشانی دارد. طبق گفته کارستنسن و اسمیت (۱۹۹۹) گروهافزار بخشی از CSCW است. نویسندگان ادعا کردهاند که CSCW و نیز گروهافزار «نحوه فعالیتهای مشارکتی و هماهنگیهایی که از طریق سیستمهای کامپیوتری میسر شدهاند» را سازماندهی میکند.
استفاده از نرمافزار مبتنی بر همکاری در فضای کاری باعث ایجاد محیط کاری مشارکتی (CWE: Collaborative Working Environment) میشود.
در نهایت میتوان اینطور گفت که نرمافزار مبتنی بر همکاری با مفهوم سیستمهای کاری مبتنی بر همکاری مرتبط است که صورتی از سازماندهی انسانی هستند و هر زمان همکاری به صورت رسمی یا غیر رسمی و ارادی یا غیر ارادی رخ دهد، بروز مییابند.
گروهافزار یا نرمافزار مبتنی بر همکاری، متعلق به عناصر تکنولوژیکی کار مشارکتی پشتیبانی شده توسط رایانه هستند ولی سیستمهای کار مبتنی بر همکاری یک ابزار تحلیلی مفید برای درک متغیرهای سازمانی و رفتاری میباشند که در مفهوم گستردهتر به CSCW مربوط میشوند.
خاستگاهها
داگلاس انگلبارت برای اولین بار محاسبات مشارکتی خود را در سال ۱۹۵۱ پیشبینی نمود و همین چشماندازش را در سال ۱۹۶۲ با نمونههای کاری در یک کاربرد کاملاً عملیاتی و با کمک تیم پژوهشیاش مستند کرد. وی همچنین در سال ۱۹۶۸ از محتوای کارش ارائه عمومی داشت که مادر همهی نمونهها بود و سال بعدش، آزمایشگاه انگلبارت، آن را در ARPANET یعنی اولین شبکه کامپیوتری ارائه داد و امکان توسعه خدمات را به پایگاه گستردهتری از کاربران فراهم نمود.
در این دوره، نرمافزار بازی آنلاین مبتنی بر همکاری بین کاربران شبکه شده کامپیوتری پا گرفت. در سال ۱۹۷۵، ویل کراتر Colossal Cave Adventure را روی کامپیوتر DEC PDP-10 ایجاد کرد. با رشد ارتباطات اینترنتی، تعداد زیادی از کاربران و بازیهای چند کاربری به آن پیوستند. در سال ۱۹۷۸، Roy Trubshaw که در دانشگاه Essex انگلستان تحصیل میکرد بازی MUD (سیاه چال چندکاربره) را ساخت. دولت امریکا در اوایل دهه ۱۹۹۰ از اپلیکیشنهای مشارکتی استفاده نمود. یکی از قدرتمندترین اپلیکیشنها، استراتژی شبیهسازی، برنامهریزی و مدلسازی عملیاتی مشترک Navy (COMPASS) بود. سیستم COMPASS به ۶ کاربر امکان ایجاد اتصالات نقطه به نقطه را با یکدیگر میداد و جلسه مشترک فقط در صورتی باقی میماند که تنها یک کاربر فعال باقی مانده باشد و اگر همه شش کاربر خارج شدند بازی از سر گرفته میشد. MITRE روی مدلی که میزبانی نشست مشترک روی سروری که هر کاربر وارد آن شده بود، ارتقا یافت. اصطلاح ایستگاه کاری مجازی مشارکتی (CVW: Collaborative Virtual Workstation)، امکان راهاندازی نشست روی کابینه مجازی فایل و اتاقهای مجازی را میداد و یک جلسه ماندگار را ایجاد مینمود که بعدا امکان پیوستن به آن را داشت.
در سال ۱۹۹۶، پاول کارتیس که MUD را در PARC ساخت، PlaceWare را تولید نمود. PlaceWare به عنوان یک سرور، شبیه سازی سالن اجتماعات یک به چند را با گفتگوی بین صندلیها شبیهسازی نموده و امکان دعوت تعداد محدودی از اعضای مخاطبین را برای سخنرانی داشت. در سال ۱۹۹۷، مهندسان GTE از موتور PlaceWare در نسخه تجاری MITRE’s CVW که InfoWorkSpace (IWS) نام داشت استفاده نمودند. در سال ۱۹۹۸، IWS به عنوان استاندارد نظامی برای استاندارد کردن مرکز عملیات هوایی انتخاب شد. محصول IWS به جنرال داینامیک و پس از آن به Ezenia فروخته شد.
گروهافزار
نرمافزار مبتنی بر همکاری در اصل به عنوان گروهافزار طراحی شده و ریشه این اصطلاح به اواخر دهه ۱۹۸۰ برمیگردد یعنی زمانی که ریچمن و اسلواک (۱۹۸۷) نوشتند: «گروهافزار جدید شبیه به یک نیروی الکترونیکی است که تیمها را به هم متصل میکند و هدفش قرار دادن کامپیوتر در وسط ارتباطات مدیران، تکنسینها و هرکس دیگری است که در گروهها تعامل مینمایند و این باعث متحول شدن روش کار آنها میشود.»
حتی قبل از آن، در سال ۱۹۷۸ پیتر و ترادی جانسون-لنز اصطلاح گروهافزار را وضع کرده بودند. تعریف اولیه آنها از گروهافزار در سال ۱۹۷۸ اینگونه بود: «فرآیندهای گروهی خود خواسته که با مشایعت یک نرمافزار برای پشتیبانی از آنها همراه است.» آنها بعداً در مقالهشان گروهافزار را فرهنگ میانجیگرانه کامپیوتر و نمودی از سازمان اجتماعی در فضای پرتکاپو بیان کردند. گروهافزار، انسان در حال تکامل و سیستم های ابزاری را با هم ادغام نموده ولی همچنان یک سیستم ساده است.
در اوایل دهه ۱۹۹۰ اولین محصولات گروه افزار تجاری ارائه شدند و اولین شرکتها مانند Boeing و IBM از سیستمهای ملاقات الکترونیکی برای پروژههای مهم داخلی استفاده نمودند. Lotus Notes یک نمونه بارز از این دسته محصول است که امکان همکاری گروهی از راه دور را هنگامی که اینترنت هنوز نوپا بود، فراهم نمود.
Kirkpatrick و Losee (۱۹۹۲) بعداً اینگونه نوشتند که اگر گروهافزار واقعاً در بهرهوری بلند مدت تغییر ایجاد کند، ممکن است تعریف یک دفتر بسیار متفاوت شود. شما میتوانید به عنوان یکی از اعضای گروهافزار هر کجا که به رایانه دسترسی داشته باشید به صورت مؤثر و کارا فعالیت کنید. هرچه رایانهها کوچکتر و قدرتمندتر شوند امکان دسترسی در هر مکان بیشتر میگردد.
طراحی و پیادهسازی مسئلهها
پیچیدگی توسعه گروهافزار همچنان یک مسئله است. یک دلیل این امر بُعد اجتماعی-فنی گروهافزار است. طراحان گروهافزار نه تنها مسائل فنی (مانند توسعه نرمافزار سنتی) بلکه ابعاد سازمانی و فرآیندهای گروه اجتماعی که با اپلیکیشن گروهافزار پشتیبانی میشوند را باید در نظر داشته باشند. برخی نمونههای مشکلات توسعه گروهافزار به شرح ذیل هستند:
- حضور در برخی جلسات لازم است. ارتباطات صوتی و چت معمولاً ناپایدار بوده و در انتهای جلسه از بین میروند. ولی در اتاق مجازی و کابینههای آنلاین فایلها به مدت چند سال باقی میمانند. طراح فضای مشارکتی باید نیاز دوره اطلاعات را در نظر داشته باشد و بر اساس آن پیادهسازی کند.
- احراز هویت همیشه در گروهافزار یک مسئله بوده است. زمانی که ارتباطات به صورت نقطه به نقطه ایجاد میشوند یا زمانی که ثبتنام انجام میشود مشخص است که چه کسی وارد نشست میشود. ولی نشستهای صوتی و غیر مستقیم، ریسک حضور لِرکِر اعلان نشده (حاضرین زیرآبی یا همان افرادی که حضور دارند ولی فعالیتی نمیکنند) را دارند به طوریکه امکان مشاهده جلسه را داشته ولی خود را معرفی نکرده و مشارکت نمیکنند.
- تا همین اواخر مسئله پهنای باند در مکان ثابت، استفاده کامل از ابزارها را محدود نموده بود که این مشکلات با تجهیزات موبایلی شدیدتر شدهاست.
- جریانهای چندگانه ورودی و خروجی، مسائل همزمانی را برای اپلیکیشنهای گروهافزار به همراه دارند.
- مشکلات انگیزشی به ویژه در محیطهایی که فرایند گروهی پیش فرض وجود نداشته باشد، مهم هستند.
- همبستگی نزدیک با بعد انگیزشی، یک درخواست دو جانبه است. آلیس و همکاران نشان دادند که توزیع منافع و تلاشها باید دقیقاً متعادل باشند تا اطمینان حاصل شود که همهی اعضای گروه واقعاً مشارکت دارند.
- ارتباط بلادرنگ از طریق گروهافزار ممکن است منجر به نویز زیاد، ارتباطات بیش از حد و سربار اطلاعاتی شوند.
یک رویکرد برای اشاره به این مشکلات، بکارگیری الگوهای طراحی به منظور طراحی گروهافزار است. الگوها، مشکلات طراحی گروهافزار را شناسایی نموده و گزینههای طراحی با مشارکت همه ذینفعان در فرآیند توسعه گروهافزار مورد بحث قرار میگیرند.
گروهافزار و سطوح همکاری
گروهافزاررا بر اساس سطح همکاری میتوان به سه دسته تقسیم نمود:
- ارتباطات را میتوان به عنوان تبادل اطلاعات غیرساخت یافته تصور نمود. تماس تلفنی یا چت IM نمونههایی از این دسته هستند.
- کنفرانس (سطح همکاری مشارکتی {Collaboration} که در مقالات علمی اشاره شده است)، اشاره به کار تعاملی برای رسیدن به یک هدف مشترک دارد. طوفان فکری یا رأیگیری نمونههایی از این دسته هستند.
- انتصاب مشترک، اشاره به یک کار پیچیده و غیرمستقل برای رسیدن به هدف مشترک دارد. یک استعاره مناسب برای درک این دسته مثال تیمهای ورزشی هستند که در آنها هرکس باید نقش درستی در زمان درست ایفا نموده و بازی فردی را با موقعیت پیشرو منطبق سازد ولی در عین حال هر کس کار متفاوتی انجام میدهد تا تیم بتواند برنده شود. این یک کار پیچیده غیرمستقل برای رسیدن به یک هدف مشترک یعنی مدیریت مشارکتی است.
بخش سوم
تعریف و مفهوم گروهافزار (توسط Techopedia)
گروهافزار یک دسته از برنامههای کامپیوتری است که به افرادی که در مکانهای مختلف جغرافیایی قرار دارند امکان مشارکت در پروژههایی را میدهد که دارای یک هدف مشترک هستند و این کار را از طریق واسطههای مشترک اینترنتی جهت برقراری ارتباط با گروه فراهم میکند.
همچنین میتوان سیستمهای ذخیرهسازی از راه دور که برای بایگانی فایلهای دادهای پراستفاده به کار میروند را جز گروهافزار تلقی نمود. این سیستمها توسط اعضای گروه قابل تغییر، استفاده و بازیابی هستند.
گروهافزار با نام نرمافزار مبتنی بر همکاری نیز شناخته میشود.
Techopedia گروهافزاررا بدینگونه تشریح میکند، اولین محصولات گروهافزار تجاری در اوایل دهه ۱۹۹۰ ظهور یافتند یعنی زمانی که غولهای بینالمللی مانند IBM و بویینگ از سیستمهای ملاقات الکترونیکی برای پروژههای داخلیشان استفاده مینمودند. همچنین Lotus Notes به عنوان یک محصول اصلی این دسته ظاهر شدند و مشارکتهای گروهی از راه دور را بسیار بهبود بخشیدند.
سیستمهای گروهافزار بر اساس عملکردشان طبقهبندی میشوند:
- ارتباطات رایانهای، ارتباطات مشارکتی مستقیم را پشتیبانی میکنند.
- سیستمهای جلسات و پشتیبانی تصمیمگیری، درک مشترکی از اپلیکیشنهای همکاری مشارکتی دارند.
- مصنوعات و ابزارها از طریق اشیا کاری مشترک از تعامل شرکتکنندگان پشتیبانی میکنند.
گروهافزار ماهیت همگام و یا غیرهمگام دارد. گروهافزار همگام، یک دسته از اپلیکیشنهایی است که به گروهی از افراد که از لحاظ فیزیکی جدا هستند امکان تعامل با یکدیگر را با استفاده از اشیای ارتباطی مشترک در زمان واقعی (بلادرنگ) میدهد. الزام اساسی گروهافزار همگام، هماهنگی بلادرنگ بین کلاینتها است. واسط کاربر از مفهوم اتحاد پشتیبانی میکند. واسطهای کاربر نیازمند کانالهای صوتی مشترک برای برقراری ارتباط هستند.
گروهافزار ناهمگام از ایمیل، پیامهای ساختار یافته، گردشکاری، عاملها، عاملهای کنفرانس رایانهای، سیستمهای اشتراک فایل و سیستمهای نوشتار مشارکتی استفاده میکنند.
مشارکت ناهمگام بین کاربران تنها در صورتی به خوبی حفظ میشود که آنها مجوز مشارکت بدون محدودیت داشته باشند. این امر میتواند از طریق سیستمهای مدیریت داده با دسترسی خواندن یا نوشتن انجام شود. کاربران میتوانند به روز رسانیهای همزمان را اجرا کنند.
کاربرد گسترده گروهافزار در اینترنت به توسعه وب ۲.۰ که از پیامرسانی فوری استفاده میکند، وب کنفرانس، تقویمهای گروهی، اشتراک اسناد و غیره کمک نموده است.
بخش چهارم
نرمافزار همکاری (تشریک مساعی / Collaboration)
توسط Techopedia
مفهوم نرمافزار همکاری چیست؟
نرمافزار همکاری امکان به اشتراکگذاری، پردازش، مدیریت فایلها، اسناد و سایر انواع داده را بین چندین کاربر یا سیستم فراهم میکند. این نوع نرمافزار به دو یا بیش از دو کاربر از راه دور امکان کار مشترک روی یک وظیفه یا پروژه را میدهد.
نرمافزار همکاری همچنین با عنوان نرمافزار مشارکتی، نرمافزار همکاری آنلاین و گروهافزارشناخته میشود.
Techopedia نرم افزار مشارکتی را بدینگونه تشریح میکند که نرم افزار همکاری در اصل برای بهبود بهرهوری در گروهی از افراد و به طور ویژه برای بهبود بهرهوری درون سازمان طراحی شده است. این امر از طریق قابلیتهای مدیریت و پردازش وظایف هماهنگ شده که توسط این نوع برنامه فراهم شده اند، میسر میشود.
کاربران با استفاده از نرمافزار همکاری، هر کدام فضای کاری ایجاد کرده و دادهها یا گردشهای کاری را به آن وارد میکنند. این فضای کاری توسط همه کاربران صرف نظر از مکان فیزیکیشان قابل مشاهده و دسترسی است و توسط کاربر اصلی به فضای کاری میتوان دسترسی داشت. هر تغییر ایجاد شده در دادهها یا فایلها از طریق نرمافزار همکاری بین همه کاربران همگام شده و اطمینان حاصل میگردد که هر فرد بهروزترین نسخه پروژه پیش رو را دارد.
در نرمافزار همکاری مبتنی بر ابر، دادههای مشابه انباشته شده و مستقیماً توسط سایت نرمافزار میزبان مورد دسترسی قرار میگیرند. Lotus Notes، Microsoft Groove و SharePoint رایجترین نمونههای نرم افزار همکاری هستند که در ایران مورد استفاده قرار گرفتهاند.
نرمافزار مبتنی بر همکاری (مشارکتی / Collaboration)
توسط PCMag
نرمافزاری است که به افراد امکان کار مشترک روی اسناد و پروژههای یکسان در شبکههای محلی و از راه دور را میدهد. IBM Notes (در اصل Lotus Notes) پدر گروهافزار در نظر گرفته شده و اولین اصطلاح برای نرمافزار مبتنی بر همکاری بوده است. همچنین اصطلاح نرمافزار اجتماعی، به نرمافزار همکارانهای گفته میشود که سیستمهای ارتباطی از جمله پیامرسانی فوری، چت، ویدئو کنفرانس و ایمیل را نیز در بردارد.
برای اطلاع بیشتر این واژگان را میتوانید در مجله PCMAG جستوجو کنید: Slack، گروه افزار، اپلیکیشن به اشتراک گذاری، ویکی، ایمیل، چت، پیام رسانی فوری، وبلاگ، داده های کنفرانسی و ویدئو کنفرانس.
نتیجهگیری
در دنیای فناوری اطلاعات، تعاریف فراوانی برای گروهافزار وجود دارد. این عبارت یک عبارت نوظهور نیست بلکه خاستگاهی بسیار دیرینه در مقیاس فناوری اطلاعات دارد. گروهافزارها به دامنه وسیعی از سیستمها اطلاق میشود که محیطی برای همکاری مشارکتی افراد برای هدفی مشترک فراهم میآورند.
با این حال این کلمه در ادبیات فارسی و در حوزه فناوری اطلاعات ایران بسیار مغفول مانده است. شاید بیتوجهی به جایگاه، تعریف و مفاهیم گروهافزارها باعث شده است علیرغم کاربرد بسیاری از نرمافزارهایی که در این دامنه قرار میگیرد، فلسفه وجودی و تعاملپذیری این سیستمها از نظر دور مانده و در نتیجه سیستمها به جای تمرکز بر بهرهوری به سمت الکترونیکی شدن بروکراسی رفته باشند.
تعاریف و بررسی جایگاه این عبارت لزوم توجه و آموزش مدیران فناوری اطلاعات و منابع انسانی برای به کارگیری این سیستمها با هدف افزایش بهرهوری را نشان میدهد. همچنین آیندهنگری برای پیشبینی روند آتی جهانی نیز نباید مغفول بماند.
پیشنهاد میکنم این مقالهها را هم بخوانید:
درود
پاییز ۹۸
ثبت نظر